Мезенхимни стволови клетки

Мезенхимни стволови клетки – същност и значение

Мезенхимни стволови клетки 1
Мезенхимни стволови клетки - научете повече !

Мезенхимни стволови клетки наричаме един от двата основни типа тъканноспецифични стволови клетки с клинично значение. Наред с хемопоетичните, те се използват все по-широко в съвременната медицинска практика. За разлика от хемопоетичните стволови клетки обаче, мезенхимните не са способни да образуват кръвни клетки. Мезенхимни стволови клетки биха могли да се използват за даване на начало на клетките, които участват в изграждането на бъбреците, черния дроб, костите, сухожилията и т.н. Това тяхно свойство до голяма степен определя и медицинските им приложения, които ще разгледаме по-надолу в текста. Преди това обаче нека да се спрем за малко на източниците, от които е възможно да бъдат извлечени мезенхимни стволови клетки.

Кои са източниците на мезенхимни стволови клетки?

Главният източник на мезенхимни стволови клетки е тъканта на пъпната връв. От нея при раждане могат да се извлекат без никакъв проблем желаното количество мезенхимни стволови клетки. Процедурата се прилага навсякъде по света и е напълно безопасна и безболезнена както за бебето, така и за майката. Впоследствие, извлечените мезенхимни стволови клетки се транспортират, обработват и подготвят, замразяват се и се съхраняват в специализирана тъканна банка. Така при нужда от лечение или терапия те могат да бъдат предоставени веднага на човека. Източници на мезенхимни стволови клетки са още костният мозък, пулпата на млечния зъб и мастната тъкан.

Мезенхимни стволови клетки – приложения, свързани с клетъчната терапия        

Мезенхимни стволови клетки 2
Мезенхимни стволови клетки - доверете ни се !

Когато става въпрос за мезенхимни стволови клетки, могат да се откроят две основни групи техни приложения в съвременната медицинска практика. Първата група приложения са свързани с клетъчната терапия, а втората – с регенеративната медицина. Ето какво трябва да знаете за употребата на мезенхимни стволови клетки в клетъчната терапия:

  • мезенхимни стволови клетки в клетъчната терапия: лечение и профилактика на болест на реакция на присадката срещу приемника (GVHD) – болестта на реакция на присадката срещу приемника, известна със съкращението „GVHD“, е животозастрашаващо заболяване. Смъртността при него е висока поради факта, че голяма част от пациентите не реагират добре на терапията с кортикостероиди. През последните години на такива пациенти все по-често се предписва лечение с мезенхимни стволови клетки заради техния цялостен имуномодулиращ ефект.
  • мезенхимни стволови клетки в клетъчната терапия: подпомагане на присадката на хемопоетични стволови клетки -  мезенхимни стволови клетки могат да се използват също така за подпомагане на процеса по захващане на присадката след трансплантация на хемопоетични стволови клетки. Подобна трансплантация на хемопоетични стволови клетки се прави при лечение на заболявания като левкемия и лимфом, както и за справяне с проблеми на автоимунната и хемопоетичната системи.
  • мезенхимни стволови клетки в клетъчната терапия: цялостна модулация на имунната система -  подложените на определена стимулация  мезенхимни стволови клетки имат свойството да мигрират до възпалени тъкани, както и да модулират локалните възпалителни ефекти на вродения и придобития имунитет. Те също така спомагат за клетъчното оцеляване и за възстановяването на тъканите. Поради тези им способности, мезенхимни стволови клетки се употребяват при третирането на отхвърлена присадка след костномозъчна или органна трансплантация и при лечението на автоимунни и възпалителни заболявания.

Мезенхимни стволови клетки – приложения, свързани с регенеративната медицина

От съществено значение са и приложенията на този тип стволови клетки в регенеративната медицина. Вижте за какво биха могли да се използват мезенхимни стволови клетки в споменатата медицинска сфера:

  • мезенхимни стволови клетки в регенеративната медицина: регенерация на костна и хрущялна тъкан – това е сред базовите приложения на мезенхимни стволови клетки, което се дължи на способността им да се диференцират в остеобластната или в хондрогенната посока. През последните години мезенхимни стволови клетки се използват все по-широко при лечението на остеогенезис имперфекта.
  • мезенхимни стволови клетки в регенеративната медицина: регенерация на сърдечни и съдови тъкани – множество изследвания категорично показват положителния ефект от терапията с мезенхимни стволови клетки по отношение на регенерацията на сърдечни и съдови тъкани. Затова се очаква употребата им при лечение, контрол и профилактика на сърдечно – съдови заболявания да се разширява във времето.
  • мезенхимни стволови клетки в регенеративната медицина: регенерация на епител -  възможно е мезенхимни стволови клетки да се използват и при лечението на кожни дефекти и рани. Доказано е положителното им влияние дори при справяне с индуцирани от радиационно облъчване тъканни увреждания.
  • мезенхимни стволови клетки в регенеративната медицина: профилактика и контрол на проблеми с нервната система – приложенията на мезенхимни стволови клетки, свързани с профилактика и контрол на проблеми с нервната система, също ще се увеличават в близко бъдеще. Това се дължи на свойството им да се диференцират успешно в неврални клетки посредством различни форми на стимулация. Изследванията в тази област продължават и са особен интерес за учените и за специалистите в медицинската сфера.

 

Защо да заявите замразяване и съхранение на мезенхимни стволови клетки в частна тъканна банка?

За да може извлечените от вашето дете мезенхимни стволови клетки да се пазят при нужда само и единствено за лечение на детето или близки членове на семейството ви, то тогава е необходимо да заявите замразяването и съхранението им в частна тъканна банка. Там клетките ще се съхраняват и при необходимост ще ви бъдат предоставени веднага. Разликата при съхранението на мезенхимни стволови клетки в публична тъканна банка е, че клетките в публичните банки се използват за всеки нуждаещ се, а дарителите нямат никакво предимство и трябва да чакат реда си като всички останали.

Как да заявите замразяване и съхранение на мезенхимни стволови клетки? 

Мезенхимни стволови клетки 3
Мезенхимни стволови клетки - свържете се с нас !

При желание за извличане на мезенхимни стволови клетки от вашето дете, както и за последващото им замразяване и съхранение в частна тъканна банка, не се колебайте да се свържете с екипа на Биорегенерация. Ние разполагаме с опитни и посветени в процедурите със стволови клетки специалисти, и с модерно оборудване по последни стандарти в сферата. Предоставяме ви опции за извличане на мезенхимни стволови клетки от тъкан от пъпна връв при раждане с пакета Биокорд, комбинирано извличане на хемопоетични и мезенхимни стволови клетки в пакета Биосел Плюс или пък от пулпа на млечния зъб при пораснали деца с пакет Биодент. За повече информация, не се колебайте да се свържете с нас!      

 

Мезенхимни стволови клетки – същност и значение

Кои са източниците на мезенхимни стволови клетки?

Мезенхимни стволови клетки – приложения, свързани с клетъчната терапия

Мезенхимни стволови клетки – приложения, свързани с регенеративната медицина

Защо да заявите замразяване и съхранение на мезенхимни стволови клетки в частна тъканна банка?

Как да заявите замразяване и съхранение на мезенхимни стволови клетки?

Top