Стволови клетки могат да възстановят зрението

Съвременната офталмология е лидер във въвеждането и активното прилагане на иновациите в медицината, включително и последните достижения на съвременната молекулярна биология и процесите по модифицирането на стволови клетки. За постиженията в областта пред clinica.bg разказва офталмологът доц. д-р Иван Танев, чийто екип в УМБАЛ „Александровска“ извършва уникална операция по присаждане на изкуствен ирис и изкуствена леща на 8-годишно дете. 

Вследствие на инцидент структурата на дясното око на малкия Христо е почти напълно разрушена. Екипът офталмолози от Трето очно отделение на УМБАЛ „Александровска“, воден от доц. Танев, възстановява предния и задния очен сегмент в продължение на шест месеца и така създава условия за присаждането на изкуствен ирис и изкуствена леща, отгледани от стволови клетки.

В рамките на три операции, които връщат зрението на детето, лекарите първо поставят заместител на пострадалото око, след това изкуствена леща и най-накрая имплантират изкуствен ирис [1].

Освен това екипът на доц. Танев успява успешно да култивира, отгледа и трансплантира стволови клетки при пациенти с увредена очна повърхност. За това си постижение е удостоен с престижна награда от Националния конгрес „Новости в офталмологията’2016“ [2].

Източници:

  1. https://www.topactualno.com/65869/doc-tanev-i-negoviyat-ekip-izvarshiha-svrah-slojna-operaciya-na-dete/
  2. https://clinica.bg/3206-Stvolovite-kletki-shte-lekuvat-i-ochi
Top