Отбелязваме за трети път Месеца за повишаване на информираността за стволовите клетки

Първият ден на месец юли бележи и началото на Месеца за повишаване на информираността за стволовите клетки, който в България ще отбележим за трета поредна година. Най-голямата българска тъканна банка "Биорегенерация" отново ще проведе поредица от срещи с лекари и обществеността в различни градове в страната, по време на които всеки ще може да научи повече за съхранението и приложението на стволовите клетки и да зададе на нашите специалисти въпросите, които го интересуват.

Инициативата, която набира все повече популярност по света, стартира през 2013 г. по предложение на Office of Disease Prevention and Health Promotion към Министерство на здравеопазването на САЩ. Тя цели да повиши образоваността на лекарите и обществената осведоменост за това колко важни за съвременната медицина са стволовите клетки, извлечени от кръв и тъкан от пъпна връв. Към днешна дата те се прилагат успешно при лечението на повече от 100 заболявания, сред които анемии, някои видове левкемии, лимфоми, таласемии, и дори СПИН, Алцхаймер и Паркинсон.

Същевременно в клинично изпитание са експериментални терапии за повлияване на състояния от аутистичния спектър, както и диабет тип 1. Окуражаващо е, че списъкът непрекъснато нараства. Това превръща стволовите клетки, извлечени от кръв и тъкан от пъпна връв, в безценен дар от природата, който може да се получи единствено при раждането.

Защо е необходимо повишаване на информираността за стволовите клетки у нас и по света?

Всеизвестен факт е, че по време на бременността в тялото на майката се формират два органа, които съществуват само до появата на бебето на бял свят. Става въпрос за пъпната връв и плацентата, разбира се. Обичайно, след като изпълнят функцията си, те са считани за биологичен отпадък, макар че съдържат безценни стволови клетки, които могат да бъдат съхранени и впоследствие използвани за лечение в животоспасяващи терапии. По данни на НСИ в България през 2023 г. са родени 57 478 деца, а статистиката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ сочи, че за изминалата година са регистрирани 10 388 запазвания на тъкани и клетки при раждане, което е приблизително 18%. През 2022 г., когато са родени 56 917 бебета, процентното съотношение на запазения материал е 19%, а през 2021 г. това съотношение е било 16 на сто от 58 678 раждания.

Повече информация за Месеца за повишаване на информираността за стволовите клетки можете да научите на: https://offnews.bg/zdrave/otbeliazvame-mesetca-na-informiranostta-za-stvolovite-kletki-v-balgari-825606.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0Sv9ZQf54hUfWunvBVr-WHX26OsJe7ia6WN92mIwFiALS4AkNfHKhu040_aem_qKJxyeP12RItZFjAqp1VuQ

 

Top