„Скеле“ от стволови клетки дава надежда за децата с вродени сърдечни малформации

Операция за инжектиране на „скеле“ от стволови клетки от пъпна връв, определяна като първа по рода си, може да даде надежда за лечението на деца с вродени сърдечни малформации, съобщава BBC. Иновативната интервенция е проведена на новородено бебе преди две години от професор Масимо Капуто и неговия екип от Bristol Heart Institute. Медиците са приложили иновативна техника с инжектиране на стволови клетки в сърдечния мускул, която е помогнала за регенерацията на увредения орган.

Стволови клетки от пъпна връв „поправят“ сърцето на невръстно бебе

Скеле от стволови клетки 1 Само 4 дни след раждането си невръстният Финли е подложен на сериозна сърдечна операция, чиято цел е да отстрани вроден дефект на главните артерии на сърцето му. Лекарите предупреждават семейството на новороденото, че шансовете за оцеляването му не са много големи. След 12-часова интервенция проблемът все още не е отстранен, лявата половина на сърдечния мускул е недостатъчно кръвоснабдена  и се налага бебето да бъде поставено на животоподдържащи системи и медикаментозно лечение.

Седмица по-късно професор Капуто решава да изпробва нова процедура, тъй като изглежда, че случаят на Финли не може да бъде решен чрез конвенционално лечение.  Използваната техника включва директно инжектиране на милиони алогенни стволови клетки от пъпна връв в сърцето, с надеждата, че това ще помогне на увредените кръвоносни съдове да се регенерират.

Днес Финли вече е на две години и е „щастливо растящо малко момченце“. Според лекуващия го професор създаденото с помощта на биопринтер „скеле“ от стволови клетки „може би“ е спасило живота на детенцето.

Научен пробив, който може да помогне на деца с вродени сърдечни малформации

Скеле от стволови клетки 2Интервенцията на Финли става повод за провеждането на задълбочена лабораторна работа, като се очаква през следващите две години да се проведе клинично изпитване на „скелето“ от стволови клетки. Ако тестовете бъдат успешни, техниката може да бъде определена като научен пробив в лечението на вродени сърдечни малформации при деца.

В досегашната медицинска практика за справяне със сърдечни дефекти при бебета се използва изкуствен материал. При този метод обаче съществува риск имунната система на пациента да отхвърли тъканта. Освен това тя не е напълно биологична и не може да нараства пропорционално с израстването на сърцето. Това налага децата периодично да бъдат подлагани на операции за подмяна на материала, докато пораснат. 

„Скелето“ от стволови клетки може да се окаже революционно решение, което значително ще намали броя на необходимите сърдечни операции, тъй като тъканите са живи и растат с тялото на децата. Екипът на професор Капуто е изчислил, че благодарение на това могат да бъдат спестени милиони паунди годишни разходи за извършването на повторни операции за замяна на изкуствената тъкан. 

Стволови клетки от пъпна връв „поправят“ сърцето на невръстно бебе

Научен пробив, който може да помогне на деца с вродени сърдечни малформации

Featured Posts

Top