Жена е излекувана от ХИВ чрез иновативно лечение със стволови клетки

Тя е третият пациент в света, излекуван от вируса, който причинява СПИН. Това дава надежда на учените да смятат, че новият подход има потенциал да излекува повече хора от различни раси.

Жена от смесен произход е третият пациент в света, излекуван от ХИВ вирус. За лечението ѝ лекарите са приложили иновативен метод на трансплантация, който включва прилагането на кръв от пъпна връв, съобщава в-к „Ню Йорк Таймс“. Случаят беше оповестен от американски учени във вторник по време на конференцията Retroviruses and Opportunistic Infections, провела се в Денвър, Колорадо. По думите на изследователите това е голям пробив, тъй като дава надежда за излекуването на повече хора с различен расов произход, отколкото е било възможно до момента.

Предимството на стволовите клетки от кръв от пъпна връв е, че те са много по-достъпни благодарение на националните и частните банки за съхранение, отколкото стволовите клетки, извлечени от костен мозък на възрастни донори, които са били използвани при лечението на предишните двама пациенти. Особено важно е, че при стволовите клетки от кръв от пъпна връв не е необходима толкова голяма съвместимост с пациента, както е при трансплантацията на клетки от възрастен донор.

Излекуваната пациентка е описана като жена на средна възраст със смесен произход. През 2013 година тя е диагностицирана с ХИВ, а 4 години по-късно е установено, че страда и от остра форма на левкемия. За лечението на онкологичното заболяване жената получава кръв от пъпна връв, като съвместимостта с донора е само частична. Избрана е проба от кръв със специфична мутация, която прави клетките резистентни на ХИВ вируса. Учените подчертават, че такава мутация притежават около 20 000 известни донори, предимно от северноевропейски страни, което до този момент е ограничавало трансплантациите на хора, които не са с кавказки произход. Първоначално пациентката е получила и кръв от свой близък роднина, като целта е била да се подсили имунната ѝ система и да се направи мост към предстоящата трансплантация на кръв от пъпна връв.  

При представянето на случая, изследователите са съобщили, че пациентката е напуснала болницата 17 дни след трансплантацията и при нея не е било наблюдавано заболяването „присадка срещу гостоприемник“ – състояние, при което донорските клетки атакуват тялото на трансплантирания реципиент. Такива деструктивни странични ефекти са били наблюдавани при първите двама излекувани, на които е била извършено трансплантиране на стволови клетки от костен мозък на възрастен донор. Жената е прекратила антиретровирусната терапия 37 месеца след извършената процедура по трансплантиране. Повече от 14 месеца след това все още няма следа от ХИВ в кръвта ѝ. От 4,5 години тя е в ремисия от онкологичното си заболяване.

Според изследователите този случай е уникален заради пола на пациента и расовия произход и е огромна стъпка напред в разработването на ефективно лечение на ХИВ вируса. Въпреки това учените предупреждават, че то е приложимо за много малка част от ХИВ позитивните пациенти. Около 50 души годишно биха могли да се възползват от възможността.

Приблизително 38 милиона хора по света живеят с ХИВ, като близо 73 милиона се лекуват, често със силни антиретровирусни лекарства, които могат да контролират вируса. Много от тях не могат да се подложат на трансплантация на костен мозък, тъй като процедурата е инвазивна и рискована. Този тип лечение обикновено се прилага при онкоболни пациенти, които нямат други опции.

„Умбиликалните стволови клетки са атрактивни“ – казва д-р Стивън Дийкс – експерт по СПИН в Калифорнийския университет пред в-к „Ню Йорк Таймс“. „Има нещо вълшебно в тези клетки и може би нещо вълшебно в кръвта от пъпна връв като цяло, което добавя допълнителни ползи“ – разяснява той.

 

Материалът е подготвен по статия на вестник „Ню Йорк Таймс“

 

Top